top of page

Postoje samo dva muškarca, dva glumca. Prihvaćaju svoju igru ljubavi, mržnje i smrti. U njoj su, u najdubljem ljudskom značenju - usamljeni.

U produkciji Kazališne družine Bastien u lijepom prostoru Caffe Galerije LAV na Gornjem Gradu, glumci Ljubo Zečević kao Rogožin i Franjo Dijak kao knez Miškin u režiji Jasmina Novljakovića, izvode predstavu "Nastasja Filipovna" prema romanu F.M.Dostojevskog Idiot a po scenskoj prilagodbi i adaptaciji poznatog poljskog filmskog i kazališnog režisera Andrzeja Wajde.

Publika ulazeći u prostor galerije, osvijetljen samo svijećama, ulazi u Rogožinov dom gdje on već lamentira i uvlači vas kao sudionike ili voajere u svoju igru ispovijedi. Udobno se smjestite u fotelje i ubrzo shvatite da ste na karminama. Dok Rogožin zavaljen u stolici pije i priča, iza crvene zavjese nazire se treptaj svijeće i tamo leži mrtva Nastasja Filipovna. Ubrzo nam se pridružuje knez Miškin.I tako imamo pred sobom dva muškarca, dva suparnika, dva antipoda, jesu li i dva prijatelja?

Parfjon Rogožin sirovi, gromoglasan, razuzdan i proturječan, pun strasne ljubavi i razorne mržnje i asketski knez Miškin, prostodušan i samozatajan, blag i iskren. Oba su zaljubljena u istu ženu, fatalnu Nastasju Filipovnu koja igra s njima ljubavnu igru i koja voli obojicu, u njihovoj različitosti traži potpunost, cjelinu za kojom čezne.Ljubavnica, manipulatorica, kurtizana, nesretna žena, «vječno žensko» ? Sve je to ona i sve to u njoj vole obojica.U razornoj strasti Rogožin je ubija i ona sada leži na odru.

Ovakva forma predstave uobičajena je na svjetskim pozornicama, gledaoci su navikli doći i pogledati neku zavrnutu ideju, neki eksperiment ili naprosto glumačku paradu dragih im aktera a da ne očekuju u svakom izlasku u kazalište antologijsku predstavu, što naravno ne znači ne očekivati vrhunski umjetnički doživljaj.
 

Radujemo se Vašem dolasku.

 

Kazališna družina Bastien

 

TRENUTNA PRODUKCIJA

Kazališna družina Bastien

bottom of page